top of page

RECEPTJES

Hieronder vind je de receptjes van enkele van de hapjes en drankjes van de eetbare plantenwandeling. 

Maar denk eraan, als je niet zeker bent dat je de juiste plant geplukt hebt, probeer het dan niet. Vergeet de geplukte planten niet zeer goed te wassen (niet de bloemen) en kijk een beetje uit waar je plukt (niet langs drukke wegen of met pesticiden behandelde bermen bijvoorbeeld)

Pesto van hondsdraf & brandnetel

Dit heb je nodig: 2 kopjes hondsdraf, 1 kopje brandneteltopjes, 3/4 kopje geraspte parmezaan, 3/4 kopje pijnboompitten, 1 teen look, 3/4 kopje olijfolie, een snuifje peper en een snuifje zout.

Breng alles bij elkaar en mixen maar. Eventjes proeven en eventueel bijkruiden met peper en/of zout. 

Pesto van zevenblad

Dit heb je nodig: 2 kopjes zevenblad, half kopje geraspte parmezaan, half kopje pijnboompitten, 1 teen look, half kopje olijfolie, een snuifje peper en een snuifje zout.

Breng weer alles bij elkaar en jawel, mixen maar. Eventjes proeven en eventueel bijkruiden met peper en/of zout.

Brandnetelkoekjes

Dit heb je nodig: een handje gedroogde brandnetel, 3 eieren, 1/4 tl suiker, 40 g geraspte pecorino, een bladerdeeg (uit de winkel), een snuifje peper en een snuifje zout of twee.

Van twee eieren de dooiers scheiden. Deze samen met het overgebleven ei, suiker en zout door elkaar kloppen. Meng in een andere kom de pecorinokaas, brandnetel en peper en zout. 

Haal het deeg uit de verpakking en rol het open. Strijk de eieren erover en strooi hierover het kaasmengsel. Rol erover met een deegrol zodat de kaas licht in het deeg gedrukt wordt. 

Snijdt nu het deeg in reepjes van ongeveer 1cm breed. En een tiental cm lang. Draai die reepjes in lichte spiraaltjes en leg ze op een bakplaat (gebruik het bakpapier dat bij het deeg zit). De spiraaltjes bestrijken met de overschot van de eieren.

Verwarm de oven voor op 200° (celsius dus) en bak ze een minuutje of tien, tot ze mooi goudbruin zijn. Laat ze afkoelen op een rooster.

Limonade van distelbloemen​

Deze keer heb je dit nodig: 4 kopjes verse akkerdistelbloemen, een kopje verse citroenmelisse, enkele blaadjes verse munt en acht gedroogde abrikozen. En aja, anderhalve liter water.

Snij de abrikozen, de citroenmelisse en de munt in reepjes. Breng dit alles samen met de bloemen en het water in een ruime pot en laat een nachtje trekken. De volgende dag de drank zeven en in de koelkast laten koud worden.

De abrikozen kun je ook vervangen door rozijnen. Als je een zoetere of minder zoete smaak wil kun je de hoeveelheid abrikozen (of rozijnen) vermeerderen of verminderen.

Bloemen smaken het best op zonnige dagen. Regen spoelt veel smaak weg; daarom de bloemen ook niet spoelen. 

bottom of page