WANDELEN OP TRAGE WEGEN
Ruim tweehonderd wandelaars verzamelden afgelopen zondag aan de kerk van Oude Bareel, de wijk op de grens van Sint-Amandsberg en Oostakker. Daar lag het vertrekpunt voor twee wandelroutes in de buurt: een korte wandeling van 3 km of een langere wandeling van 7 km. Beide routes liepen over trage wegen – paden bestemd voor wandelaars en fietsers. In Oude Bareel is van oudsher een netwerk van trage wegen aanwezig, een groot stuk groen dat doorheen de jaren verborgen is geraakt achter de huizen. De wandelingen bleken enkele ware ontdekkingen te bevatten, zelfs voor jarenlange buurtbewoners: het natuurschoon langs de Lede-beek, de stokoude knotwilgen, de idyllische plek bij het Mierenbos die voor de gelegenheid was ingericht als soephalte, de groene oases langsheen de spoorlijn…
​
De wandelingen werden georganiseerd in het kader van de Dag van de Trage Weg – een jaarlijks evenement waarbij in heel Vlaanderen de trage wegen in de kijker worden gezet. Stad Gent sloeg de handen in elkaar met buurtvereniging Oude Bareel Natuurlijk! en Stappen vzw. Beide wandelingen voerden groot en klein langsheen de geschiedenis van Oude Bareel en zijn fauna en flora. Op de korte route waren er tal van opdrachten voor de kinderen voorzien. Wie honger of dorst had, kon terug op krachten komen aan één van de twee tussenhaltes, vzw Stappen zorgde zelfs voor croques en gestreken mastellen. En een warme herfstzon gaf de het landschap een natuurlijke gouden gloed.
GENTSCHE GRUUTE KUIS IN CIJFERS
15 kilometers
35 vuilniszakken
50 kinderen
20 volwassenen
140 helpende handjes. Een hele dikke merci!!
​
PADDENSTOEL GEZOCHT
Een weekje regen na een lange droge periode, dat was voor heel wat paddenstoelen genoeg om de kopjes boven de grond te steken. Net op tijd voor de paddestoelenwandeling in de Oude Bareel.
Meer dan 80 wandelaars kwamen genieten van de zwammenpracht, het zonnetje en een kom superlekkere paddenstoelensoep.
PICKNICK EN MOTTIGE AVOND
De eerste picknick in de velden van de Oude Bareel was er één om nooit te vergeten: zonovergoten, iedereen goedgemutst en goed bijgekletst.
De warme dag ging over in een zwoele nacht. De vleermuizen lieten het een beetje afweten maar de motjes maakten alles goed. Meer dan 100 soorten lieten zich vangen, waaronder enkele hele zeldzame.
​
De allereerste activiteit van Oude Bareel Natuurlijk! was een overdonderend succes. Niet minder dan 150 mensen kwamen het landschap, de natuur en de trage wegen in de Oude Bareel ontdekken.
EETBARE PLANTENWANDELING
Ondanks de buiige vooruitzichten kwam bijna iedereen opdagen voor de eetbare wilde plantenwandeling op 26 juni.
Al gauw werd duidelijk dat er in de Oude Bareel eetbaar onkruid in overvloed te vinden is. Tientallen soorten passeerden de revue.
Nadien kon nog nagenoten en geproefd worden van enkele onkruidhapjes en -drankjes.
​
​
FAKKELTOCHT
De fakkeltocht van 9 januari kort samengevat: veel volk, gezellige sfeer en weergoden die ons weer eens goed gezind waren.