top of page

TRAGE WEGEN

Over wat trage wegen zijn bestaan nogal wat misverstanden. Maar eigenlijk is het simpel. Het zijn paden of wegen die bestemd zijn voor niet-gemotoriseerd verkeer. Verhard of onverhard, breed of smal, een trage weg kan vele vormen aannemen maar voetgangers, fietsers of ruiters zijn de belangrijkste gebruikers.

 

Het zijn vaak relicten van wegen die al eeuwenlang bestaan en waarover heel wat anekdotes en verhalen verteld worden. Ze getuigen van oude verbindingen tussen dorpen, wijken, boerderijen of van bedevaarten, oude spoorwegen en zo veel meer.

 

De bermen van onverharde of half verharde wegen zijn soms de laatst overgebleven onverstoorde groeiplaatsen voor heel wat planten in onze intensief gebruikte open ruimte. Deze groene linten vormen ook nuttige verbindingen voor dieren en planten tussen versnipperde natuurgebieden.

 

Ze zorgen ook voor een veilige alternatieve route voor zachte weggebruikers zoals kinderen op weg naar school.

En bovendien zijn ze gewoon plezant. Hoe ontspannen is het wel niet om de hond uit te laten of te gaan joggen weg van het drukke verkeer.

Kortom, trage wegen vormen het ideale spoor om het landschap, de natuur, de geschiedenis en cultuur van een streek of buurt te verkennen.

Trage wegen vind je overal: op het platteland, in het bos, in een dorpskern of een verkaveling, zelfs in de stad. Ook in de Oude Bareel zijn er trage wegen te vinden.

Zo doe je dat:

  1. Surf naar de tragewegenwebsite van de stad

  2. Zoom op de kaart in op de Oude Bareel

  3. Linker muisklik op één van de groene en/of rode trage wegen   

  4. Klik op “Deel uw ervaring”

  5. Log in met uw stad Gent gebruikersnaam en wachtwoord (Hebt u nog geen gebruikersnaam en wachtwoord, klik dan op ‘Registreren’)

  6. Vul het formulier in, laad een foto van de weg op en post vooral uw ervaringen in het vak ‘inlichtingen of opmerkingen’


 

Oude Bareel Natuurlijk! hoopt dat we via deze weg het wandelnetwerk in onze wijk kunnen bewaren en beschermen zodat we er in de toekomst met z'n allen kunnen van blijven genieten.


Alvast bedankt en wie weet kruisen onze wegen elkaar nog eens in de Oude Bareel.

Hier vind je de wandelkaarten van Oude Bareel Natuurlijk! 
Hier kun je meer lezen over trage wegen.

trage weg

OPROEP TRAGE WEGEN

 

Eind 2015 brachten enkele buurtbewoners, vrijwilligers en sympathisanten van Oude Bareel Natuurlijk! de trage wegen in en rond de wijk Oude Bareel in kaart. Dit in het kader van een gezamenlijk project van de stad Gent en de vzw Trage Wegen om alle trage wegen op het grondgebied van Gent in kaart te brengen.

In de Oude Bareel bleken nog heel wat trage wegen te vinden. De meeste mensen kennen ondertussen wel het Lijntjespoelpad, maar wist je dat er in onze buurt nog menig klein voetpadje terug te vinden is om van de ene straat door te steken naar de andere? Paden die van oudsher in het landschap aanwezig zijn, maar ook nieuwe doorsteken in de meer recente verkavelingen. Samen vormen ze een mooi wandelnetwerk tussen verborgen stukjes groen in onze wijk.


In een tweede fase van dit project roept de stad en de vzw Trage Wegen de Gentenaars op om hun ervaringen over de trage wegen in hun buurt te delen: wat is goed, wat kan beter, welke zouden weer open gemaakt moeten worden, enzovoort.

 

Wat vind jij van de trage wegen in de Oude Bareel? Deel jouw ervaringen op de tragewegenwebsite van de stad.

bottom of page